Agenda 21 Fredensborg


Nyt og Gammelt


Ældrehaver
Generalforsamlingen 2016
Fyring i brændeovn
Fredensborg Kommune prioriterer stadig ikke en bæredygtige udvikling af nye boliger
Agenda 21 og Naturfredningsforeningens vælgermøde, tirsdag den 26. maj 2015
Ældrehaverne onsdag den 15. april 2015
Affald for 3.klasse Endrup Skole
Stop spild af mad- foredrag med Selina Juul

Ældrehaver

Så kom vi i gang i ældrehaverne. I alt har vi nu 18 haver i Søholm og 16 haver ved Lystholm.


Vi har dog stadig plads til en enkelt have mere ved Lystholm. Kontakt senest 1. maj nedenstående kontaktpersoner hvis du er interesseret i en have.



Jorden er nu pløjet fræset og harvet og på første havedag gik alle straks i gang med at gøre jorden helt klar.



Jorden gav allerede første dag et stort udbytte: 27 spande med sten!

Der er mødedag i haverne hver onsdag fra kl. 10 til 12.

Kontaktpersoner:
Merete Larsen, 48476442
Anni Lenskjær, 49191656       

Generalforsamling

Vi har afholdt generalforsamling den 23. februar 2016. Bestyrelsen fortsætter uændret dog idet at Anne Foverskov blev valgt som suppleant.
Ligeledes blev budgettet vedtaget og kontingentet er fortsat 150,00 kr. årligt.
Se referatet her.

Forud for generalforsamlingen havde vi inviteret til orienteringsmøde om brændeovne. Her fortalte Skorstensfejermester Morten Bjørklund om en spændende teknologi til reduktion af røggener fra brændeovne, som han har udviklet.


Til toppen

Fyring i brændeovn

Inden generalforsamlingen d. 23. februar 2016 havde foreningen arrangeret et spændende indlæg med Skorstensfejermester Morten Bjørklund , der viste og fortalte om sin opfindelse - Blue Chimney.

V Vi har i Danmark 700.000 brændeovnsskorstene og hver fjerde fungerer dårligt, hvilket betyder at nok 500.000 personer generes af røgen. I Malmø hvor problemet er det samme, har man for at reducere dette problem indført fyrringszoner, således at de forskellige bydistrikter får tilladelse til fyring i 2 perioder af 4 timer hver uge. Dette var baggrunden for at Morten Bjørklund spekulerede på om der ikke var en bedre løsning. Og Blue Chimney er bestemt en spændende mulighed for at reducere generne ved fyring i en mindre velfungerende brændeovn.

Apparatet sikrer korrekt træk i skorstenen, hvilket har betydelige fordele: Man udnytter brændets energiindhold bedre, man begrænser risikoen for brænderøg i stuen, og man mindsker røggenerne for naboerne både ved bedre forbrænding og dermed mindre sod – og ved at røgen spredes. Røgluften, der indeholder de resterende partikler, fortyndes med en faktor på mindst 50 og sendes højt op i luften, hvor den spredes.

Morten Bjørklund tilbyder, at man kan låne et apparat til afprøvning i 2 uger, før man beslutter sig for køb.

Man kan ret enkelt selv montere apparatet, der blot kræver tilslutning til en almindelig stikkontakt.
Læs mere om Blue Chimney på hjemmesiden: www.bluechimney.dk.






Fredensborg Kommune prioriterer stadig ikke en bæredygtige udvikling af nye boliger.

Agenda 21 sender kritiske bemærkninger til 2 nye lokalplanforslag, F111 og F112.
Foreningen mener ikke, at Fredensborg Kommune prioriterer Energi- og klimaløsninger tilstrækkeligt til at kommunens ’brand’ som en grøn kommune er reelt.


A21 foreningen har i juli 2015 indsendt fyldige høringssvar til 2 lokalplanforslag:

  •  Lokalplan F111, for et boligområde ved Benediktevej (Asminderød gamle skole)
  •  Lokalplan F112, Kongevejen 21 i Fredensborg
Det erklæres indledningsvis i lokalplanerne at et formål er at sikre bæredygtige og klimamæssige løsninger. Det vil blandt andet sige anvendelse af alternative energikilder herunder solenergi. Vi mener ikke at kommunen lever op til dette, når man i de aktuelle lokalplaner sætter alle andre hensyn højere end brugen af alternativ energi.

Vi mener, at Fredensborg kommune bør have udnyttet sine muligheder for at aftale standarder for kommende byggeri, hvor man ved at give køb på nogle traditionelle krav (brug af teglmursten og tegltage, etablering af fælles fjervarmecentral, etc.) kan  opnå  økonomisk råderum for etablering af alternative grønne energiløsninger. Herved ville kommunen kunne stadfæste sin ’brand’ som en grøn kommune.
Se foreningens høringssvar her.

Se foreningens høringssvar til Lokalplan F111 i pdf-format her.
Se foreningens høringssvar til Lokalplan F112 i pdf-format her.

Til toppen




Agenda 21 og Naturfredningsforeningens vælgermøde, tirsdag den 26. maj 2015


I april fandt de 2 foreningen ud af, at det hastede med at få planlagt det traditionelle vælgermøde i anledning af det kommende folketingsvalg. Vi skulle finde et tidspunkt inden Folkemødet på Bornholm og det måtte ikke være i Folketingets sommerferie. Hvis valget skulle holdes i september kunne vi næppe få kandidaterne til at stille op i august. Så den eneste løsning var uge 22. Det viste sig så at være en god løsning, da valget blev udskrevet kun 12 timer efter vores møde sluttede.

I mødet deltog repræsentanter for 8 partier, idet Socialdemokratiet og Konservative ikke  kunne deltage på grund af den korte tidsfrist for tilmelding.

Ny mødeform:
Vi startede med en ’speed dating’, hvor kandidaterne fra hver deres bord diskuterede spørgsmål fra publikum. Det blev hurtigt gang i den ved bordene og mange fik en god dialog med politikerne. Herefter samledes politikerne til et panel, hvor de efter tur blev bedt om at berette om de vigtigste diskussioner de havde haft ved bordene. Det skabte nogle spændende debatter i panellet om emner, som publikum havde en direkte interesse i. Vi nåede omkring emner som økologi, naturskov, vindmøller, landbrugets udfordringer, motorveje og kollektiv trafik. Mødeformen var meget tilfredsstillende, idet den sikrede dels at der var god tid til publikums spørgsmål og dels at debatten tog udgangspunkt i publikums interesser.

Politikerne, deltagerne og arrangørerne udtrykte alle stor tilfredshed med mødet og mødelederen, Nikolaj Sveistrup, der styrede forløbet og sikrede passende taletid til alle.

Til toppen



Ældrehaverne


Ældrehaverne: Onsdag den 15/4 2015
Ældrehaverne.

Mange har sikkert set, at der sker noget udenfor Lystholm mod vest, hvor vi nu igen har etableret ældrehaver.
For 3 år siden var vi nødt til at flytte fra Lystholm, fordi en ny fløj skulle bygges ovenpå vores haver. I den tid har vi fået lov at være i Søholm hos 4H-børnene. Vi har stadig ældrehaver i Søholm, men nu har vi startet forfra med 12 haver ved Lystholm. Kommunen har hjulpet os med at få et skur og en overdækning, så vi kan sidde i tørvejr og nyde vores formiddagskaffe, og har også sørget for, at jorden er pløjet og fræset, men alle de mange sten har vi selv måttet samle op. Der er kørt et læs hestegødning ud, som vi selv har revet rundt med. Der er nu på de 2 steder til sammen  i alt 30 haver i brug. Vi mødes både ved Lystholm og i Søholm hver onsdag formiddag  fra kl. 10  til 12, afbrudt af en kaffepause.

Ved Lystholm er det planen, at der skal sås mange blomster, så vi kan komme ind med en buket i ny og næ, og vi håber da også meget, at de af beboerne, som kan køre i kørestol, vil kigge ud til os.


I ældrehaverne dyrker vi mest grøntsager, men også blomster. Og i de haver, som endnu ikke er blevet udlejet, vil vi dyrke hokaido og squash. Hokaidoerne er utrolig smukke med deres runde orange frugter. De kan sagtens laves til suppe, men de pynter rigtig meget. For enden af haverne vil vi sætte et hegn, hvor der skal vokse bønner op. 

De nye ældrehaver ved Lystholm startede på bar mark - men med højt humør

Til toppen



Affald for 3. klasse Endrup Skole
Marts 2015

For flere hundrede år siden var affald ikke et problem – i byerne blev det smidt ud på gaden og på landet i møddingen eller gravet ned på en dårlig mark.

Den gang boede der måske 1 mio. mennesker i Danmark, men nu hvor vi er 5.5 millioner, går det ikke. Fordi det er uhygiejnisk, det lugter og kan smitte. Så det må fjernes. Men affald har en værdi, det kan være farligt, og vi har mangel på mange af de stoffer, der indgår. Så også af den grund skal alt samles sammen og bruges på den bedste måde. Danmark har årligt 15.6 millioner tons affald hvoraf  3,7 mio. tons kommer fra husholdningerne, dvs. at hver af os gennemsnitligt leverer gennemsnitligt ca. 675 kg årligt.

Det var indledningen til vores undervisning for 3. og 5. klasser på Endrup skole i uge 15. En undervisning vi vil tilbyde gennem ’Skolen i Virkeligheden’.

I dag er vi alle klar over, at der skal mere styr på, hvordan vi behandler det, vi ikke mere har brug for. Men gider vi tage os ordentligt af det?

Klassen var delt i grupper, der hver fik et antal affaldsemner, og de skulle så finde ud af, om emnerne kunne genanvendes eller skulle kassere. Om de skulle skilles ad og endelig i hvilke containere det skulle ende. Det blev en dejlig, livlig opgave, hvor vi sluttede med at diskutere den helt rigtige behandling af ’det kostbare affald’.

Den afsluttende appel var:

Næste gang jeres forældre tager affald med til genbrugspladsen, skal I bede om at komme med, så I kan fortælle dem, hvordan det skal sorteres. Det er jo ikke alt, der skal i Småt brændbart, vel far?

Til toppen



Stop spild af mad - foredrag med Selina Juul

torsdag den 5. marts 2015

I samarbejde med Naturfredningeforeningen i Fredensborg Kommune havde vi arrangeret et foredrag med Årets Dansker 2014, vinder af Nordisk Råds Natur- og miljøpris og stifter af forbrugerbevægelsen Stop Spild Af Mad, Selina Juul.
 Selina Juul holdt et meget interessant foredrag om hvordan hun blev tilskyndet til at stifte forbrugerbevægelsen Stop Spild Af Mad og om hendes arbejde med at forsøge at få en række forskellige målgrupper til at ændre holdning med hensyn til madspild. Desuden fik vi en række eksempler på hvordan forretninger, restauranter og ikke mindst vi selv kan være med til at nedsætte det store madspild vi oplever hver dag.

 Læs mere om Selina Juul og hendes arbejde på www.selinajuul.dk, på www.stopspildafmad.dk samt på stopmadspild.dk som er et tilbud til de ældste elever i folkeskolen om at arbejde journalistisk og projekt-orienteret med et af tidens helt store paradokser: Madspild.

Til toppen
Selina Juul i Fredensborg