Agenda 21 Fredensborg


Referater og rapporter


Generalforsamling
Bestyrelsens beretning for 2015
Idéseminar






Generalforsamling – referat og beretning

Referat af Generalforsaming
den 23. februar 2016, kl. 19.00 i Lindehuset, Fredensborg

Inden generalforsamlingen var der et spændende indlæg:
Skorstensfejermester Morten Bjørklund viste og fortalte om sin opfindelse Blue Chimney.
Hvis man fyrer med brænde, sikrer apparatet korrekt træk i skorstenen, hvilket har betydelige fordele: Man udnytter brændets energiindhold bedre, man begrænser risikoen for brænderøg i stuen, og man mindsker røggenerne for naboerne både ved bedre forbrænding og dermed mindre sod – og ved at sprede røgen, så de resterende partikler fortyndes med en faktor på mindst 50.
Morten Bjørklund tilbyder, at man kan låne et apparat til afprøvning i 2 uger, før man beslutter sig for køb.
Man kan ret enkelt selv kan montere apparatet, der blot kræver tilslutning til en almindelig stikkontakt.

Referat af generalforsamlingen:

1.
Finn Langgaard åbnede som formand generalforsamlingen og foreslog Niels Hald som dirigent.
Niels blev valgt uden modkandidater
.
Til referent blev valgt Merete Skjønberg Larsen.

Dirigenten konstaterede, at generalforsamlingen var lovligt varslet og indkaldt efter vedtægterne, hvorefter han gav ordet til formanden for aflæggelse af bestyrelsens beretning.

2.
Formanden aflagde beretningen, som blev godkendt af generalforsamlingen og er vedlagt som bilag til dette referat.

3.
Kassereren Bent Sonne fremlagde herefter regnskabet for 2015. Regnskabet viser et underskud på
kr. 452,24, hvilket endnu engang betyder, at kassebeholdningen ikke er faldet, som vi ellers havde budgetteret med.
Bent fremlagde endvidere budgettet for 2016.
Generalforsamlingen godkendte regnskab og budget, som er vedlagt dette referat som bilag 2.

4. og 5.
Der var ingen indkomne forslag.

6.
Kontingentet blev fastsat uændret til kr. 150,- årligt.

7.
Valg af formand:
Formand:     Finn Langgaard blev genvalgt uden modkandidater.

8.
Valg til bestyrelsen:
Bent Sonne, Merete Skjønberg Larsen og Hans Haagensen var på valg og blev alle genvalgt.
Birte Haagensen og Palle Marker var ikke på valg og fortsætter på 2. år af deres valgperiode.
Suppleanter:    Anne Foverskov blev valgt for det kommende år.   
.   
9.
Valg af revisor:    Niels Hald blev genvalgt.
Revisorsuppleant:    Torben Forskov (var ikke til stede) blev valgt.

10.
Faste udvalg:        Der er etableret følgende permanente arbejdsgrupper:

Klima/affald Finn Langgaard, Bent Sonne
Ældrehaver 1 Bent Sonne og Merete Larsen
Ældrehaver 2 Annie Lenskjær og Hanne Sørensen
Trafik Palle Marcher, Finn Langgaard, Merete Larsen
Skolen i Virkeligheden Bent Sonne, Finn Langgaard, Anne Foverskov
Arrangementer/ture Merete Larsen Birte og Hans Haagensen, Anne Foverskov
Stande Bent Sonne, Hans Haagensen, Finn Langgaard
Fødevarer Niels Hald, Ulla Frøsig, Anne Foverskov
PR Bent Sonne, Merete Larsen

Tovholdere er markeret med fed skrift.

11.

Valg til eksterne poster: Grønt Råd – formanden fortsætter i rådet.
Klimaforum – Bent Sonne, Finn Langgaard, Poul Erik Højlund, Michael Jensen

12.
Eventuelt:    Intet

Bilag: Årsregnskabet for 2015 (Åbnes i nyt vindue)

Til toppen






Bestyrelsens beretning 2015:

Foreningen har i årets løb holdt 8 ordinære møder samt et mindre antal møder om særlige emner, der ikke har kunnet vente til næste ordinære møde.

Hertil kommer et heldags idémøde og det traditionelle hygge-julemøde

Enkelte arbejdsgrupper har holdt individuelle møder om deres opgaver.

Arrangementsgruppen stod for et velbesøgt foredrag med Selina Juul (den 5. marts på Fredensborg Bibliotek) om madspild. Der var stort fremmøde og gode spørgsmål og drøftelser.

Og den 3. oktober var der arrangeret en  spændende og hyggelig bustur til Genbrugsgruppen i Ølstykke, Naturplanteskolen i Stærkende og til speciallandbruget MULD ved Eriksholm. Vi var 13 deltagere og havde en meget spændende oplevelse og en hyggelig tur.

Den 26. maj lykkedes det i samarbejde med DNs lokalafdeling af afholde et vælgermøde på Rådhuset. Vi var endda så heldige, at få mødet afholdt dagen før valget blev udskrevet. Bedre timing er sjældent set! Det lykkedes at få 9 af de opstillede kandidater til Folketinget til at komme – og emnerne for mødet var – selvfølgelig - Natur og bæredygtighed.

Havegruppen

Den største succes må igen tilfalde Agenda 21’s havegruppe. Der er udvidet med et areal ved Lystholm og altså nu 2 afdelinger, da der fortsat er stor aktivitet i Søholm hos 4 H.

I alt har der været 30 haver i brug. Formålet er stadig at aktivere ældre medborgere med dyrkning af grøntsager og blomster  - og at nyde det sociale samvær med kaffe og kage hver onsdag fra april til oktober.

Med stor velvilje fra kommunen er det lykkedes at få et skur til redskaber og et overdækket areal til borde og bænke  bag Lystholm. Vi har selv lavet en læskærm mod nord, så vi har fået en god plads til det faste samvær i forbindelse med den fælles havedag.

Vi har tillige fået opsat en 1000 liters opsamlingsbeholder til regnvand.


Der blev kørt møg på i foråret – transporteret på trailere. I efteråret valgte vi en lidt mere effektiv facon – der kom en hel containerfuld med 6 tons, som vi i fællesskab spredte på ca. 3 timer!

Kollektiv trafik

Vi har også i 2015 været aktive i forhold til den kollektive trafik – først med et foretræde for PMK-udvalget og siden ved at støtte den gruppe som er blevet etableret i Sørup. Det er dog stadig meget svært at få opgjort kommunens samlede behov for persontransport og nærmest umuligt at få indført rationelle metoder til at opnå optimale resultater. Også selv om vi kan pege på, at der rent faktisk er mulighed for at opnå større service med færre udgifter!

Det er dog lykkedes at få linje 384 til at køre via Sørup – senest endda på brugbare tidspunkter – og linje 370 til at køre til Endrup. Også i Kokkedal er der sket forbedringer på det seneste.

Repræsentationer

Vi er i Grønt Råd repræsenteret ved formanden.

Grønt Råd nedsatte i foråret en sti-gruppe, hvor vi har været repræsenteret af Palle. Stigruppens arbejde mundede ud i en rapport og et stikort. Her blev redegjort for de manglende forbindelser, problemer med manglende stier mv.

I Klimaforum har vi formandsposten – Bent og er repræsenteret ved andre medlemmer.

Kommunen har i 2015 endelig åbnet sit Energi- og iværksættercenter. Det er glædeligt, og vi håber og tror på, at det vil gøre noget for at hjælpe boligejerne i kommunen til at begrænse deres energiforbrug – også selv om den nuværende situation med meget lave energipriser, gør det endnu sværere at motivere os til at spare.

Planer

Vi har lavet indsigelser til to lokalplaner (F 111 tidligere Asminderød Skole og F 112 Aller-grunden på Kongevejen i Fredensborg) samt gjort indsigelse mod ændring af varmeforsyningen i to boligområder i Niverød.

Vi mener ikke, at planerne sikrer muligheder for fremtidig opdatering af boligerne til alternativ energi – og at der fokuseres mindre på optimering af energiforsyning end på ‘arkitektonisk kvalitet’. Efter vores mening bør optimal energiforsyning være prioriteret først og arkitekturen derefter, så den understøtter i stedet for som i de aktuelle planer, nærmest spænder ben energiforsyningen.

Når der senest i 2050 lukkes af for fossile brændsler, skal der jo være brugbare muligheder for at skaffe den nødvendige energiforsyning (varme og el) fremover.


I forbindelse med den kommende Plan- og Agenda 21 strategi, som danner grundlag for den næste kommuneplan, deltog vi i flere af bydelsmøderne og har afgivet bemærkninger til Byrådets forslag  ‘Fremtidens Fredensborg’.

Det er vores opfattelse at den del, der dækker Agenda 21-strategi er ekstremt dårlig. Dertil kommer stor utilfredshed med, at man ikke længere vil udlevere materialet på papir, men alene giver adgang til det via kommunens hjemmeside – og det kunne endda være ‘spiseligt’, hvis formen var egnet til at læse på skærmen, men det var bestemt ikke tilfældet.

Stande

Vi stillede i 2015 kun op med en stand en enkelt gang – på Slotsmarkedet i Fredensborg, hvor vi informerede om køb af LED-pærer. Superbrugsen i Fredensborg støttede os, så vi kunne sælge LED-pærer fra standen – og gav os spisepærer til brug som præmier til uddeling, når der var svaret på spørgsmål udtrukket via lykkehjulet. I den forbindelse lavede vi en folder med gode råd om valg af lyskilder i form af LED-pærer.


Skolen i virkeligheden

Efter at have deltaget i et ‘Speed dating’ arrangement på den gamle planteavlsstation har foreningen lagt mange kræfter i at undervise via Skolen i Virkeligheden – om affald.

Vi har været flere gange på Endrupskolen, på Humlebæk skole og på Langebjergskolen – og har ad 3 omgange forestået ekskursioner for de samme elever til hhv. genbrugspladsen og renseanlægget på Højvangen.


Det har været spændende, og vi arbejder nu på at komme i gang med emnet bæredygtighed til næste skoleår!

Diverse:

Vi har konstateret, at Statsskovenes plan om at genskabe mølledammen ved Frændesøhus allerede er bragt til udførelse. Da det er vores idé, er vi glade for, at de har taget den til sig. Der er nu en pæn stor sø og allerede i denne sommer har der været adskillige ynglende fugle i søen.


Endelig har vi i årets løb fået genopstartet vores hjemmeside med stor hjælp fra Bjørn Sandbjerg


Og vi har på opfordring udsendt nogle ting til medlemmerne – noget som kunne have interesse uden at være et emne for foreningen som sådan. Bl.a. noget om at undgå bebyggelse af Humlebæk Syd og om DN’s bålaften, hvor der blev protesteret mod de gennemførte dispensationer fra strandbyggelinjen.


Til toppen



Ideseminar

Tirsdag den 31/3 2015

Seminaret blev afholdt hos Merete og Finn den 31. marts fra kl. 9.30 til ca. 16.

Deltagere var:
B
ent, Anne, Palle, Niels, Birte, Hans, Merete og Finn.

Vi startede mødet med at opliste idéer til emner / områder, hvor vi eventuelt i det kommende år har mulighed og lyst til at gøre en indsats.
Ud over, hvad der allerede er af ”daglige” opgaver - og hvad der måtte dukke op undervejs af uundgåelige / påtrængende / alt for spændende emner, blev vi enige om at udvælge et realistisk antal emner. For hvert emne er der nævnt en eller flere primærpersoner, hvilket naturligvis ikke betyder, at andre med interesse for emnerne ikke er velkomne til at melde sig under fanerne, - eller vil blive opfordret til at deltage i arbejdet.

En lang række emner blev drøftet og der er efterfølgende udsendt referat til medlemmerne med de aftalte planer. Medlemmerne opfordres til at tænke over, hvor de gerne vil være med og melde sig som aktive deltagere på næste møde eller direkte til den nævnte ansvarlige for det enkelte område. Der er stadig ledige pladser.

Til toppen